Många gånger funderar man som chef och ledare på hur man ska agera mot sina anställda, barn, föreningsmedlemmar eller andra man är ledare för.
Jag har mött många ledare som är livrädda att stöta sig med de personer man ska leda. Tyvärr sätter man sig då i en jobbig situation. Rätt som det är uppstår en situation där chefens/ledarens roll ställs mot medarbetaren, vem ska bestämma?
Om jag då som ledare aldrig ställt krav kommer situationen att bli omöjlig eftersom medarbetaren inte vet hur han/hon ska agera på chefens beteende.
Om jag är tydlig i mitt ledarskap genom att ställa krav på hur arbetet ska utföras för att nå ett visst resultat kommer alla förstå vad jag vill uppnå och sträva efter att nå samma resultat.
Ett exempel från politiken är det språktest Folkpartiet ville införa som krav för att få leva och arbeta i Sverige. Ett utomordentligt förslag som visade tydlighet och som ställer krav på de som ska bo och verka i vårt land.
Ett annat exempel är betyg i skolan, betyg från början ställer krav på att prestera i skolan och lägga energi på att göra sina läxor och ta till sig vad lärarna förmedlar. Utan betyg finns inga krav vilket innebär att individen inte behöver bry sig och därmed inte utvecklas.
Från arbetslivet kan man påvisa att de chefer som ställer tydliga krav uppnår både bättre och snabbare resultat än de som inte gör det.
Självklart räcker det inte med krav, kraven måste följas av personliga mål och uppföljning av ledaren.
Men i grunden kvarstår att i ett kravlöst samhälle utvecklas ingen!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar